Dexterous Rascals Mopshonden

Tijd voor een nieuw pad

 

Na alweer behoorlijk wat jaren ervaring als fokker van rashonden en van mopshonden in het bijzonder, is het goed om de balans op te maken. De valkuil van de routine en de gewenning is erg groot. We zijn veel gaan houden van de mopsjes en ze maken een belangrijk onderdeel uit van ons gezin. 

 

Toch zien we een aantal dilemma’s waaraan we niet voorbij willen gaan. De belangrijkste is de ademhaling van mopshonden. We hebben ook honden met een lange snuit zoals een dobermann en een Zweedse Herder (Västgötaspets) en we zien dus dagelijks dat deze honden gezegend zijn met een veel betere ademhaling. Het is altijd moeilijk om in te schatten wanneer de ademhaling het welzijn van de hond onverantwoord schaadt. Het is eenvoudig te stellen dat goede ademhaling het welzijn positief beïnvloedt terwijl benauwdheid het welzijn ernstig schaadt. Onze honden ademen voor mopshonden goed. Ze doen de uithoudingstest zonder problemen. Toch willen we de lat aanmerkelijk hoger leggen. De kans op brachycephaal obstructief syndroom moet zo klein als mogelijk zijn. Een hond mag niet benauwd zijn tengevolge van uiterlijke kenmerken die te extreem zijn geworden.

 

De rasbeschrijving van de mopshonden staat een snuit toe. De snuit moet alleen relatief kort zijn. We denken ook dat een korte snuit op korte termijn ook op show op meer waardering zal rekenen dan een extreem korte snuit. We proberen dus het ras te verbeteren, maar wel binnen de beschrijving die de FCI heeft opgesteld. 

 

In de jaren dat we fokken, hebben we bij verschillende rassen ook gemerkt dat de weerstand van pasgeboren pupjes lang niet altijd goed is. Een eenvoudige bacterie of een relatief onschuldig virus kan de pups dan ernstig ziek maken en soms fatale gevolgen hebben. We denken dat dit wordt veroorzaakt door inteelt. 

 

Om deze reden hebben we besloten om alles in het werk te gaan stellen om de gezondheid te verbeteren. We willen een fundament onder onze fokkerij ontwikkelen, waarop nog vele generaties gezonde honden een toekomst kunnen vinden. 

 

In de kynologie zijn al vele jaren veel fokkers te vinden die van mening zijn dat je het ras gezonder kunt maken door veel gezondheidstesten te doen en op basis van de uitkomsten voor gerichte combinaties te kiezen. Dit zorgt soms voor verbetering van de gezondheid op dat specifieke punt. Veel problemen zijn echter gelokaliseerd op meerdere plekken op het DNA en ook beïnvloeden verschillende genen de werking van elkaar. Van veel problemen is ook nog niet bekend op welk plekje op de chromosomen de betreffende genen te vinden zijn. Het testen en selecteren werkt dus beperkt en soms win je iets op het ene vlak en verlies je iets op een ander vlak.

 

Om de gezondheid fundamenteel te verbeteren hebben we gekozen om onze lijn te versterken met “vreemd” DNA. We kruisen een ander ras en misschien een lookalike in om de gezondheid in zijn algemeenheid te verbeteren en om de lengte van de snuit te doen toenemen.

 

Na het nemen van zo’n besluit dient een moeilijke vraag zich op. Deze vraag is:”welk ander ras kan deze significante verbetering brengen?”.

 

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten veel vragen beantwoord worden. Een aantal belangrijke vragen zijn:

 • is het andere ras voldoende onverwant? Een ras met sterke genetische verwantschap met de mops zal onvoldoende bijdragen aan de vergroting van de genetische diversiteit en zal niet het gewenste effect sorteren.
 • is het mogelijk om na inkruising weer voldoende snel als zodanig herkenbare mopsen te fokken? Dit is misschien wel de meest complexe vraag, omdat vooraf moeilijk is te bepalen welke eigenschappen dominant zijn over andere eigenschappen. We willen uiteindelijk een mops met wat meer snuit, voldoende ruglengte, iets meer lengte in de nek, met voldoende rib, met minder uitpuilende ogen, met correcte oren en vooral ook met mooie open neusgaten. 
 • hoe borg je het allermooiste van de mops, namelijk zijn heerlijke karakter. De in te zetten honden moeten een stabiel en aanhankelijk karakter hebben. De mops is een allemansvriend en een “knuffelkont” en geschikt voor jonge gezinnen met kleine kinderen tot aan senioren die het een paar stapjes rustiger aan willen doen.
 • aan welke gezondheidseisen moeten de honden voldoen? Bij het gebruiken van een outcross reu kozen wij voor een oudere reu die zich voldoende heeft bewezen. Een negen jaar oude reu die nog zo vitaal is als een 2 jaar oude hond heeft voor wat betreft gezondheid dus heel veel mee. Als dan ook de gedragstest positief is en alle gezondheidstesten zoals oogtesten, HD en Patella Luxatie de maximaal positieve score opleveren, dan lijkt alles optimaal.
 • Kunnen we uiteindelijk stambomen krijgen op de pups? Dit is een belangrijke vraag, maar vanuit het perspectief van de hond minder belangrijk dan de voorgaande vragen. Het is de verplichting van elke fokker om er alles aan te doen om gezonde honden te fokken. De Raad doet er verstandig aan wanneer ze dit faciliteert. Doet ze dat niet, dan voelen we ons als fokker moreel en juridisch verplicht toch de interventies te plegen die naar ons oordeel noodzakelijk zijn.  De Raad van Beheer is natuurlijk wel vooraf geïnformeerd en is ook erg benieuwd wat deze onzekere maar noodzakelijke weg gaat brengen. Ze ziet, evenals het ministerie van LNV, ook de noodzaak tot een andere koers ten aanzien van het fokken van brachycephale rassen met een extreem korte snuit. Uiteindelijk zullen al onze honden weer een plekje vinden binnen het stamboek; hier zijn we vrij zeker over. 
 • Waar zijn we uiteindelijk op uitgekomen? We hebben een keuze gemaakt en zijn hierover laaiend enthousiast. We hebben uiteindelijk voor een prachtige Shiba Inu reu gekozen. Meer hierover kunt u lezen op de volgende pagina van NOZOMI.
  Daarnaast is de keuze gevallen voor de staffordshire bullterriër. Meer hierover kunt u lezen op de eigen pagina van
  RICO
  . Mocht het allemaal goed gaan, dan zullen we de geselecteerde nakomelingen grondig laten onderzoeken en beoordelen om te kunnen vast stellen of we erin zijn geslaagd om onze gezondheidsdoelen te bereiken. De kno specialist zal hier ook uitsluitsel over geven.
 • We gaan een erg spannende tijd tegemoet waarin verschillende fokkers verschillende keuzes zullen maken. Ook andere partijen zoals de overheid en de Raad van Beheer gaan keuzes maken. De tijd zal leren welke keuzes het meest verstandig waren. Wij staan voor 100 % achter de onze.

 

TerugVerder

DEXTEROUS RASCALS | meranda@mopshondjes.com